»
»
»Soalan SPM Tahun 01

Soalan SPM Tahun 01Baca petikan cerpen di bawah dengan teliti kemudian jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan ayat anda sendiri.


Tenat, anda harus datang segera ! “
“ Dia tenat ! Ya Allah, berilah dia peluang untuk terus hidup. Dia masih terlalu muda untuk mati. Jangan berputus asa, anakku. Kuatkan semangatmu untuk hidup, nak ! “ Pak Ismawan berkata dalam hati.


 “Firasat itu tiba ; rupa-rupanya anak itu tidak dapat bertahan. Dia telah pergi. Namun dia masih di sini, di sekitar rumah ini. Saya melihatnya apabila saya mengamati persekitaran biliknya. Di kamar mandi, di bilik makan malah di bilik rehat. Saya selalu melihat wajahnya. Alangkah parah dan pilunya rasa, apabila kehilangan begini ! “
                                                “           Anakmu luar biasa. Saya menyaksikan dia bermain di Stadium Negara, ketika dia menumpaskan lawannya. Dia sungguh mengagumkan. “ Beberapa puluh surat yang diterima dalam nada yang sama masih lagi tersemat di hati Pak Ismawan.
                                                “           Anak anda sungguh mengagumkan. Dia anak yang baik dan manis. Anda bertuah memilikinya, tapi sayang dia telah pergi. Kami menitipkan belasungkawa untuk anda dan keluarga. Sesungguhnya kami sama-sama kehilangan, “ surat yang lain pula menyusul.


( Dipetik daripada, ”Tragedi” oleh Amil Jaya, Antologi Kerusi )
(a)
[ 2 markah ]
(a)
Andaikata anda Pak Ismawan, uraikan reaksi anda setelah membaca surat-surat yang diterima ?
[ 3 markah ]
(c)
Jelaskan dua nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan di atas dan dua nilai kemanusiaan lain yang terdapat dalam cerpen ini.
[ 4 markah ]


Jika Anda menyukai tulisan ini, acungi jempol Anda di Facebook page EFER.
Suka dengan tulisan di blog ini? silahkan langganan gratis via email.
daftarkan email Anda sekarang!
"Soalan SPM Tahun 01" was posted by: Wong Goblog Ngeblog blogs, under category Prosa and permalinks http://wonggoblogne.blogspot.com/2011/04/soalan-spm-tahun-01.html. Ratings: 1010 Votings: 97,687, , 03:29.

Comments :

 
Is Hosted by Blogger